Dankzij de steeds uitbreidende opties voor videobewaking is het nog nooit zo eenvoudig geweest om uw huis, bedrijf en persoonlijke bezittingen te beschermen. Steeds meer huis- en bedrijfseigenaren kiezen ervoor om particuliere beveiligingsnetwerken op hun terrein te installeren om diefstal tegen te gaan, het gedrag van werknemers te controleren en op de hoogte te blijven van wat er op of rond hun terrein gebeurt. En het is geen wonder dat… beveiligingscamerasystemen nu beschikbaar zijn voor vrijwel elke behoefte en elk budget, en u de vrijheid geven om videobeelden te bekijken vanaf beide CCTV-monitoren op locatie, of op afstand via het internet.
Vraag je je af hoe je de juiste beveiligingscamera kunt kiezen met alle opties op de markt? Begin uw zoektocht in de juiste richting door uzelf een paar basisvragen te stellen:
Helder licht of weinig licht?
Het algemene lichtniveau van de omgeving waarin u gaat filmen heeft een duidelijke invloed op uw camerakeuze. Als uw videobewaking plaatsvindt in heldere, goed verlichte gebieden, heeft uw camerakeuze weinig beperkingen, omdat voldoende licht het voor vrijwel alle bewakingscamera’s gemakkelijk maakt om duidelijke beelden vast te leggen.
Aan de andere kant vereisen dimlichtomstandigheden een beetje extra aandacht, omdat niet elke videobewakingscamera is gebouwd om ermee om te gaan. Zoek naar een camera met een lichtgevoeligheid van 1 Lux of lager – deze wordt of gelabeld als een dag- en nachtcamera, of zal de compatibiliteit met weinig licht onder hun specificaties vermelden. Dag/nachtvideocamera’s geven u de meeste flexibiliteit, omdat ze u in staat stellen een bepaalde ruimte consequent te bewaken, zelfs als het lichtniveau voortdurend fluctueert.
Binnen of buiten?
Binnen- en buitenomgevingen verschillen niet alleen in lichtomstandigheden (zoals die welke we hierboven hebben genoemd), maar hebben ook een andere grote onderscheidende factor: het weer. Terwijl het binnenklimaat met verwarming, airconditioning en luchtvochtigheidscontrole meestal wordt geregeld, is het buitenklimaat een heel ander verhaal.
Wind, regen, UV-stralen en verontreinigingen kunnen een beveiligingscamera voor binnenshuis in een mum van tijd neerhalen, dus als je buiten moet filmen, ga dan zeker met een hardere buitencamera. Houd er rekening mee dat hoewel de meeste binnencamera’s niet buiten kunnen worden gebruikt, veel buitencamera’s geschikt zijn voor zowel binnen- als buitentoezicht.
Bedraad of draadloos?
Het al dan niet bekabeld zijn van uw beveiligingscamera is een andere factor in uw beslissing. Getelegrafeerde bewakingscamera’s sturen meestal een meer solide en veilig videosignaal omdat ze via de kabel en niet door de lucht worden verzonden, maar kunnen meer geld en moeite kosten om te installeren omdat de bedrading moet worden uitgevoerd. Dat betekent ofwel het inhuren van een installateur, of het kopen van de kabel en de tijd nemen om het zelf te doen.
Aan de andere kant kunnen draadloze camera’s vrijwel overal met gemak worden geplaatst, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het uitvoeren van nieuwe kabels of het aanbrengen van patches in bestaande kabels. Signaalbeveiliging wordt ook veel minder belangrijk, dankzij steeds betere coderingsprotocollen zoals Wi-Fi Protected Access (WPA) en Temporal Key Integrity Protocol (TKIP).
Vast of PTZ?
Bent u van plan om uw beveiligingscamera gefixeerd te houden op één specifieke weergave, of wilt u liever rondkijken? Als u slechts op een bepaald gedeelte van een kamer, ingang of parkeerplaats moet scherpstellen, dan is een vaste standaardformaat camera prima geschikt. Als u echter liever de mogelijkheid hebt om uw camera op afstand te draaien en in te zoomen om de actie te volgen of een groter gebied te bestrijken, kies dan voor een Pan-Tilt-Zoom (PTZ) bewakingscamera.
In tegenstelling tot hun vaste tegenhangers zijn PTZ’s ontworpen om hun lenzen vrij horizontaal heen en weer te bewegen (dat is het “panning”-gedeelte), verticaal (ook wel “kantelen” genoemd), en de focus van de lens aan te passen (zoom). Dit alles kan worden gedaan op uw commando, als dat nodig is, maar er zijn ook PTZ-camera’s die kunnen worden geprogrammeerd om automatisch te pannen, te kantelen en te zoomen wanneer er beweging wordt gedetecteerd.
On-Premise of Remote Viewing Access?
Zolang u al die videobewakingsbeelden filmt, hoe bent u dan van plan ze te bekijken? Voor veel mensen is een video-feed die naar een digitale videorecorder (DVR) of CCTV-monitor thuis op kantoor gaat het enige wat nodig is. Maar wat als u een oogje in het zeil wilt houden vanaf de weg?
Dat is waar camerabewakingsapparatuur op afstand, ook wel bekend als internetcamera’s of netwerkcamera’s, in het spel komen. Deze webcamera’s zijn ontworpen om via een kabel- of draadloze verbinding te worden aangesloten op een computernetwerk en stellen u in staat om in te loggen en te bekijken wat er gebeurt vanaf elke computer of smartphone met een internetverbinding.